Sosyal Medya Nedir?

Bundan çokta uzak olmayan bir zamanda ortaya çıkan Sosyal Medya hayatımızın temel taşlarından biri olmuş durumda.  Nedir bu Sosyal Medya?  İnteraktif iletişim aracı ve bilgi kaynağı olarak adlandırabileceğimiz Sosyal medya, aynı zamanda kullanıcıların internette aradığı ve kullandığı içeriği yine kendilerinin ürettiği platform diyebiliriz. Şöyle ki gün içerisinde en çok kullandığımız Google ve Facebook Sosyal Medya’nın tam olarak bize kullanımını, amacını öğretmektedir.

Ne Zaman Hayatımızın İçerisinde Yer Almaya Başladı?

İnternetin kişisel kullanıma uygun hale getirilip, kullanıcıların iletişim kanalı olarak kullanılmaya başlanmasıyla yavaş yavaş hayatımızın içerisine girmeye başladı. Günümüz Sosyal Medyasının ortaya çıkması ise 2004 yılında, şimdi neredeyse hayatımızın bütünü olan Facebook’un Harvard öğrencilerine tanıtılması ile başladı. Sonrası herkesin tanık olduğu bir ilerleme kaydetmeye başladı. Yıl yıl gelişim kaydeden Sosyal Medya kendini her geçen gün geliştirerek, kullanıcıların hızına yetişemediği bir gelişim gösterdi.

Facebook’tan öncesi de bulunan Sosyal Medyanın ilk adımları blog siteleri, sözlük siteleri ve Wiikipedia olarak gösterilebilir. Bunlar Sosyal Medyanın kendi olabilmesi için attığı ilk adımlardır. Gelişim gösterebilmesi için birer hazırlık maçı olarak tanımlanabilir. Neden böyle söylüyoruz. Çünkü internet kullanıcısı ilk defa sitelere yorum yapabilme imkanına sahip olmuştur. Bu sayede pasif kullanıcı rolünden, aktif olarak internet kullanıcısı rolüne bürünmüştür.

Bundan sonrası yaşı yeten herkesin şahit olduğu gelişimleri peşinden getirmiştir.

Facebook ile aynı yıl çıkan myspace ve flickr’ı izleyen yılda, şu an video dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen isim Youtube ortaya çıkmıştır. Facebook gibi büyük bir yankı uyandıran bu platform, diğer platformlara da benzeri ile birlikte ilham kaynağı olmuştur. Sonrasında ise;

2006 yılında ortaya çıkan ve geleneksel medyaya başka bir bakış açısı sunan Twitter ortaya çıktı.

2007 yılı Tumblr,

2009 yer bildirimlerinin havada uçuştuğu, kullanıcısı olan herkesin nerede olduğunu öğrenebileceğimiz ve mekanların yorumlandığı Foursquare,

2010 yılı belki de, Sosyal Medyanın dönüm noktası olarak tanımlayabileceğimiz başka bir yıl oldu. Çünkü Instagram sadece fotoğraf paylaşma özelliği ile kendini bir anda en çok kullanılan sosyal platformlar arasına yazdırdı.

2011 yılında Snapchat geldi ve özellikle yeni yeni telefon sahibi olmaya başlayan gençlerin tercih ettiği bir platform oldu. En çok da gönderilen mesajların, görüntülerin sadece 24 saat saklayabilme özelliği ile kendini sevdirdi.

2012 yılı Vine yılı oldu. Bu sayede medya pek çok Vine ünlüsü ile tanışmış oldu. 7 saniyelik video özelliği ile kendine sosyal platformlar içerisinde yer edinen Vine, reklam severlerinde sıklıkla tercih ettiği platformlardan biri oldu.

2013, 2014 yıllarında gelişim devam etse de,

2015 yılında ortaya çıkan periscope ve scorp genç yeteneklerin kendilerini tanıtabilecekleri bir platform olarak kendine eşsiz bir yer etti. Artık yetenekleri keşfetmek isteyen yönetmenler, prodüksiyon şirketleri bu uygulamalar ile genç yetenekleri keşfetmeye başladı.

 2016 yılında yeni bir Sosyal Medya platformu ortaya çıkmasa da, kendilerini geliştiren platformlar bu yıla da büyük değişiklikler getirdi. Facebook canlı yayın özelliği ile ortaya yepyeni bir özellik getirirken, instagram, snapchat benzeri bir uygulama ile tekel olmak için savaş vermekte.

Kısaca demek istediğimiz 2004 yılında başlayan fakat daha öncesi de hazırlığı bulunan Sosyal Medya kendine geliştirmeye her daim yeni fikirlerle devam edecektir. Sakince yeni gelişmeleri beklerken, bu platformların bizim faydamıza neler sağlayacağını düşünmek bizim için en yararlısı olacaktır.