İnternette geçirdiğimiz zamanların ne kadarı bizlere verim sağlıyor?

 

Dünya insanları olarak bizler bütün eleştirilerimize ve yaftalarımıza rağmen internet hayatını çok seviyor ve vazgeçmiyoruz. Geri kalmak istemezcesine her an tetikte bekliyor sayfaları yenileyerek; yine terimlerin dayanılmaz çekiciliğine kapılarak yani refresh tuşuna basarak demek ihtiyacı hissettim, son dakika durumlarını takip ediyoruz. Peki bu kadar gezinti ve stalklama işinin ki çoğu insanı rahatlattığı bir gerçekken, bunların dışında kaliteli ve bizlere yarar sağlayacak sitelerde vakit geçiriyor muyuz, ya da şöyle de sorabiliriz sanal alem dışında yapacağımız her hangi bir verimli aktiveden feragat ediyorum da acaba buna değer mi? Farkındalığımızı kaybedip otomatik gelişen işlevsel hareketlere mi kaptırdık kendimizi. Onsuz yapamam dediğimiz her şeyin ucu bir bakıma internet hayatı kategorisine girer oldu. Vizyonumuza daha fazla önem verip içimizi ve potansiyelimizi daha az umursayarak bazen de yok sayarak bu dünyaya fazla kapılıyoruz gibi geliyor bana. İşim bu,  günde en az 6 saat bu sanal ekranla içli dışlı olmak durumundayım, İşim dolayısıyla bana verim sağlıyor ama yine de bazen düşünüyor insan, gereksiz bilgiler alıyor muyum diye. İşte bilinçli internet kullanımı bunları size düşündürtmez. Bilinçli internet kullanıcısı olmak için elzem maddeleri sıralıyorum özellikle ebeveynler için:

1) İnternet, öncelikli olarak bilgi edinmek ve yaşamı kolaylaştırmak amacı ile kullanılmalıdır. Sosyalleşmek amacı ile yapılan kullanımlar ikinci planda olmalıdır.

2) Arkadaşlıklarınızı, sosyal yaşantınızı ya da diğer unsurları gerçek yaşam ile entegreli tutmalı; İnternet üzerinden sosyal yaşam oluşturmaya, sosyalleşmeye çalışmamalısınız.

3) İnternet içerisinde geçirdiğiniz vakit önemlidir. Bu nedenle de, işlemlerinizi olabildiğince hızlı bir şekilde halletmeli; günün büyük bir kısmını internet içerisinde geçirmemelisiniz.

4) İnternet, bir çok zararlı içeriği barındıran bir platformdur. Özellikle çocuklar başta olmak üzere; gerek birey, gerek aile olarak gerekli korumayı sağlamak adına, kullanılan İnternet’in belli programlar ile, kısıtlanması sağlanmalı. Bu kısıtlama, var olan zararlı içerikleri önlemek amacı ile olmalıdır.

5) Gezinmek, bilgi edinmek ya da alışveriş yapmak amacı ile girdiğiniz tüm siteleri incelemeli; güven verip vermediğini araştırmalısınız. Bu konuda, orjinal lisanslı bir virüs programı edinerek, sitede herhangi bir zararlı içeriğin olup olmadığını görebilirsiniz.

6) Bilgisayarınızın, dış etmenlere karşın korumasını dediğimiz gibi; lisanslı virüs ve benzeri programlar ile sağlamalısınız. Kişisel bilgilerinizi, İnternet içerisinde doğrudan paylaşmamalısınız.

7) Sizlerden bilgi isteyen kişilere, doğrudan bilgi vermemeli; bulunduğunuz sitelere dikkat etmelisiniz.

 

 

Ve en önemlisi sevginizi ve ilginizi gösterebileceğiniz zamanların çoğunu  her zaman sevdiklerinize  ayırın.