Profesyonel Fotoğraflarda Olması Gereken Temel Özellikler

Hepimiz bir şekilde fotoğraf çekmek yada çekilmekle ilgili az yada çok ilgiliyiz. İlgili olmasak da yakınımızdan birileri mutlaka fotoğraf çeker veya çektirir. Tabii ki bunların çoğu amatör düzeyde yapılan çekimler olmaktadır. Herkes fotoğraf çekmek için bu alanla ilgili profesyonel düzeydeki  bilgileri öğrenme durumunda değildir. Ancak herkesin yolu hayatında bir defa bile olsa profesyonel fotoğrafçıya düşmüştür. En basitinden  hiç vesikalık fotoğraf çektirmeyen yoktur diye düşünüyoruz. :)

Bireysel ve sosyal hayatımızda çok fazla önemsenmese de hayatında profesyonel düzeyde çekilmiş kaliteli fotoğraflara ihtiyaç fazlasıyla yüksektir. Özellikle kurumsal firmalar bunun önemini bilip fotoğraf çekimlerine ciddi para ve zaman harcıyorlar. Fotoğraf konusu sadece kurumsal firmalar için değil, iş hayatını sosyal medya ya da web üzerinden yürüten firmalar için de önemli bir konu. Yaptıkları işleri müşterilerine göstermek isteyen firmalar bunları kendi siteleri başta olmak üzere sosyal medya mecralarında paylaşıyorlar. Dolayısıyla içeriğe uygun olmayan kaliteden yoksun ve estetik olmayan fotoğraflarla ilerleme sağlayamıyorlar. Sosyal medyaya görsel medya desek herhalde yanlış olmaz. Bu açıdan baktığımızda kaliteli fotoğrafla için, işini profesyonel yapan fotoğrafçılara başvurmanız kaçınılmazdır. Başarılı bir fotoğraf için genel kurallardan birkaç tanesini madde madde yazacak olursak;

Belirginlik ve Sadelik: Fotoğraf ile verilmek istenen mesajın izleyici tarafından anlaşılması için çekilen fotoğrafta ifadeyi sağlayan görüntünün belirgin olması gerekir. İki ya da daha çok ögenin birbirini hareket, biçim, renk ve ton değerleri bakımından desteklemesi anlatıma güç katar.

Kontrast: Kelime anlamı, “zıtlık” demektir. Fotoğrafta yer alan ögelerin gerek ışık, gerek objeler ve gerekse renk bakımından karşıt bir anlam ifade edecek şekilde yer almasıdır.

Işık: Fotoğraflanan bir konunun belirginleştirilmesinde en etkili araç ışıktır. Işığın güneşten gelen açısı her mevsim ve günün her saati farklılık gösterir. Hareket edemeyen ve yapay ışıkla aydınlatılamayacak kadar büyük konulu bir fotoğraf çekilecekse - bir binanın, bir tarihi eserin-güneş ışınlarının en uygun geldiği saat veya mevsim beklenmelidir

Bakış Açısı ve Perspektif: Bize yakın cismin büyük, uzak cismin küçük görünmesi olayına perspektif denir.Fotoğrafta perspektif, konuda istenilen bölgelerin daha belirgin olarak vurgulanması için izlenen yollardan biridir.

Fotoğrafın daha etkili, daha çarpıcı ve anlatım gücünün daha kuvvetli olması için, hedef dışında kalan diğer bütün görüntülerden kurtulmak gerekir. Fotoğraftaki ilgi merkezine dikkat çekmenin yolları aranmalıdır. Bunun bir yolu, konuyu dikkati dağıtmadan ortaya çıkaracak bir fon seçmektir.

Denge: Fotoğrafta denge ögesi kompozisyonun en önemli yol göstericilerinden biridir. Denge, birbirini tamamlayan şekil, renk ya da aydınlık veya karanlık alanların göze hoş görünecek şekilde ayarlanmasıdır.

Orantı : Konuyu ortalama veya simetrik yerleştirme akla ilk gelen orantıdır. En basit simetri iki elemanlı simetridir. Bir gökyüzü fotoğrafı çekilirken ufuk çizgisinin fotoğraf karesini tam ikiye bölmesi basit simetriye bir örnektir.